листај по издавач            листај по урнек


Согласно Глава 6 од Правилата за котација, известуваме за следната ценовно чувствителна информација:

Комерцијална банка АД Скопје известува дека во согласност со Одлуката за конверзија на сите приоритетни акции во обични акции со право на глас издадени од Комерцијална банка АД Скопје број 02-1600-13299/24.03.2010 година, донесена на 23-тата редовна седница на Собранието на Банката одржана на 24.03.2010 година, Банката на 05.05.2010 достави барање бр.03-800-20181/05.05.2010 до Централниот депозитар за хартии од вредност сите приоритетни акции издадени од Комерцијална банка АД Скопје во вкупен број од 15.863 и вкупна номинална вредност од 15.863.000,00 денари да бидат конвертирани во обични акции со право на глас во вкупен број од 15.863 и вкупна номинална вредност од 15.863.000,00 денари.

 

Централниот депозитар за хартии од вредност со писмо број 08-2761/1 од 05.05.2010 година нe извести дека постапи по барањето на Банката и конверзијата е евидентирана во акционерската книга на Банката како и на сметката на сопствениците на која се евидентирани предметните акции.

 

По извршената конверзија на 15.863 приоритетни акции со вкупна номинална вредност 15.863.000,00 денари во 15.863 обични акции со право на глас со вкупна номинална вредност од 15.863.000,00 денари, бројот на акции издадени од Банката по вид се менува и изнесува:

 

-       приоритетни акции вкупно 0 (нула) во вкупна номинална вредност од 0 (нула) денари, и

-       обични акции со право на глас вкупно 2.014.067 во вкупна номинална вредност од 2.014.067.000,00 денари.

Објавено на: 05.05.2010 15:54:20
Документ БР.: DOC_10191-71/10
Урнек: Други ценовно чувствителни информации