листај по издавач            листај по урнек


Согласно Глава 6 од Правилата за котација, известуваме за следната ценовно чувствителна информација:

Образложение кон резултатите:

1. Во однос на промените во сметководствените политики и методи на вреднување на ставките во финансиските извештаи нема.

2. Во споредба со претходниот период на остварени вкупни приходи истите се намалени како резултат на намалена реализација. Сите приходи се од основна дејност - продажба на цевки и профили на домашен и странски пазар.

3.Во споредба со претходниот период вкупните трошоци се намалени поради намалено производство.

4. Исплатени дивиденди нема.

5. Продажба на материјални средства нема, а исто така нема ниту значителен отпис.

6. Промени во кредитни задолжувања нема.

Што се однесува до проценката на менаџментот за влијанието на моменталната ситуација (прогласена пандемија од COVID-19) врз работењето во првиот квартал  од 2020 година ја даваме следната информација:

Анализирајки го моментот дека нашата Фабрика работи со 90% извоз на производи, ситуацијата со коронавирусот имаше значително влијание на нашето работење.

Воедно сакаме да нагласиме дека извозот во Италија целосно беше стопиран откако започна дејстувањето на оваа виша сила. 

Со други клиенти работевме и с? уште работиме со намален капацитет на примање на порачаната роба.

Воедно спремните количини за испорака се испорачуваат само по приоритетна потреба на клиентот – со тотално редуцинар број на истовари.  

Дополнителен проблем со кој се соочивме во оваа ситуација е и наоѓањето на превозници, кој исто така го намали извозот во овој период.  

 

На нашите испораки влијае и квотата, која откако почна да се намалува и дојде до помалку од 15% сите купувачи се многу повнимателни и испораката е отежната.

На 05.05.2020 – Квотата за мали цевки до ф168 е исцрпена, ова значи дека во месец Мај и Јуни не можеме да имаме извоз.  

Исто така отатокот од квотата за квадратни и правоаголни профили, денска изнесува 8000 т, прилично мала количина која многу брзо ке се исполни.  И повторно месец Мај и Јуни во овој поглед ке бидат неработни за нас како Компанија. Тоа значи дека нашата Компанија ке може да ги извезува овие прозиводи дури од 01 Јули. Можеме да доплниме дека 60% од нашите приливи, зависат од извоз токму на овој производ (квадратни и правоаглони профили)

 

Сето ова сумирано драстично влијае врз нашето работење и врз финасиската стабилност на Компанијата.

 

Објавено на: 15.05.2020 15:27:33
Документ БР.: DOC_10191-388/2020
Урнек: Други ценовно чувствителни информации