листај по издавач            листај по урнек


Согласно Глава 6 од Правилата за котација, известуваме за следната ценовно чувствителна информација:

Во насока на почитување на Правилата за котација на Македонска Берза за долгорочни хартии од вредност и одредбите од Законот за хартии од вредност во врска со постапување со ценовно чувствителни информации, а со цел обезбедување транспарентност во своето работење, НЛБ Банка АД Скопје информира за следното:

До Банката е доставено известување од Народната Банка на Република Северна Македонија на ден 04.11.2020 година, во коешто се укажува дека остануваат препораките на Народната Банка доставени до сите банки со известување од ден 20.03.2020 година, во врска со очекувањето банките да се воздржат од исплата на дивиденда од остварената добивка во 2019 година. Притоа, повторно се потенцира дека банките треба да дадат приоритет за зачувување на своите капитални ресурси, јакнење на нивната солвентна позиција и натамошна поддршка на економијата, што е во линија со укажувањата и мерките преземени од страна на Европската централна банка и централните банки во регионот.

НЛБ Банка АД Скопје 

Објавено на: 06.11.2020 16:26:12
Документ БР.: DOC_10191-694/2020
Урнек: Други ценовно чувствителни информации