листај по издавач            листај по урнек


Согласно Глава 6 од Правилата за котација, ги објавуваме следните предлог - одлуки за Собранието на акционери

 

И З В Е С Т У В А Њ Е

Комерцијална банка АД Скопје ја известува јавноста дека во претходно објавените Предлог - Одлуки за употреба и распоредување на нераспределената добивка до 31.12.2020 година и за определување на износот на дивидендата и датуми на исплата на дивиденда за 2020 година, со Повикот за учество на Годишното Собрание на Банката, објавен на 26.02.2021 година, направени се измени во насока на усогласување со Одлуката за привремено ограничување на распределбата и исплатата на дивиденда на акционерите на банките бр.02-15/III-6/2021 од 26.02.2021 година, донесена од Советот на Народната банка на Република Северна Македонија (Сл.весник на РСМ бр.47/26.02.2021).

Комерцијална банка АД Скопје обрнува внимание дека  и со измените на Одлуките, Надзорниот одбор на Банката останува со предлогот дивидендата да изнесува 600 денари по акција и дека измените во Предлог - Одлуките за исплата на дивидендата претставуваат одложување од привремен карактер. Износот на дивидендата останува како задржана добивка расположлива за распределба на акционерите до денот кога за Банката ќе престане да важи ограничувањето за распределбата и исплатата на дивиденда на акционерите.

Комерцијална банка АД Скопје

 


18 - Предлог Одлука за употреба и распоредување на нераспределената добивка до 31.12.2020.pdf
19 - Предлог Одлука за определување на износот на дивидендата и датуми на исплата за 2020 година.pdf

Објавено на: 10.03.2021 09:00:23
Документ БР.: DOC_13285-21/2021
Урнек: Предлог - одлуки за Собрание на акционери