листај по издавач            листај по урнек


Согласно Глава 6 од Правилата за котација, известуваме за следната ценовно чувствителна информација:

 

Комерцијална банка АД Скопје известува дека Уставниот суд на Република Северна Македонија на 15.09.2021 година донел Решение У.бр.42/2021, а доставено во Банката на 29.09.2021 година, со кое ја отфрла Иницијативата за поведување на постапка за оценка на уставноста и законитоста на Одлуката за привремено ограничување на распределбата и исплатата на дивиденда на акционерите на банките донесена од Советот на Народната банка на РСМ на 26.02.2021 година.

Решението за отфрлање на Иницијативата од Уставниот суд произлегува од фактот што во меѓувреме, на 03.08.2021 година, оспорената Одлука за привремено ограничување на распределбата и исплатата на дивиденда на акционерите на банките престанала да постои односно истата е укината од страна на Советот на Народната банка на РСМ.

 

Објавено на: 30.09.2021 15:16:40
Документ БР.: DOC_10191-647/2021
Урнек: Други ценовно чувствителни информации